Andere technieken

Brandschilderen: is een eeuwenoude techniek om op glas te tekenen.In de Middeleeuwen werd het al gebruikt, met als belangrijkste toepassing het versieren van kerkramen. Vaak wordt het gecombineerd met glas in lood. Met behulp van een borstel wordt een mengsel van azijn, gom en kleurpigmenten op het glas aangebracht, waarna de pigmenten in een oven op hoge temperatuur in het glas worden gebrand. Als eerste wordt de contourlijn aangebracht en gebrand, daarna de schaduwen en als laatste de kleuren.m Omdat mensen vaak niet konden lezen was het voor de kerk de manier om de bijbel over te brengen door middel van het brandschilderen van bijbelse figuren.

Glas in lood: Glas in lood is het glas bestaande uit verschillende delen. Aan elkaar gezet door middel van lood. Glas in lood werd vroeger gemaakt, omdat men niet een groot raam uit een stuk kon maken. Glas in lood, werd vaak samen gebruikt met brandschilderen. Dit samen bracht een prachtig geheel tot stand. Het antiekglas wat hiervoor werd gebruikt zorgde voor onregelmatige effecten. Dit alles bij elkaar zorgde ervoor, dat dit vooral bij kerkramen vroeger, een mooi lichtspel gaf, met een verhaal. Inmiddels is glas en lood weer helemaal in en kan je het voor veel doeleinden gebruiken. Ook in moderene vorm komt glas in lood tot zijn recht.

Fusing: het aan elkaar zetten van verschillende soorten glas, door middel van verhitting. Het lastige is wel dat iedere soort glas een andere vorm van uitzetting en inkrimping heeft en dit vooral ook een technisch werkje is. Wanneer je het glas niet onder de juiste temperatuur zou verhitten of laten afkoelen dan breekt het glas. Je werkt daarom met schema’s voor het betreffende glas, die ook weer betrekking hebben op het stookschema voor de oven.

Slumping: Glas wordt vloeibaar, wanneer je dit verhit. Echter bij deze vorm van glasverwerken, laat je het in een mal lopen. Ook hier moet je rekening houden met het uitzettings en krimpproces van glas. Als je glas ergens in laat lopen kan je een mal van klei gebruiken, wanneer je het over iets laat lopen, dan een mal van staal.

Figuro: is een merknaam. Het geeft de mogelijkheden om op het gemaakte werkstuk van glas, ook door middel van versmelting een motief of patroon aan te brengen. Je kan het in korrelvorm aanbrengen, of met een gemengd poeder dat vloeibaar is geworden.

Liquid glas: is een soort vloeibaar glas, wat je aanbrengt op een werkstuk, of gewoon een blanco stuk glas. Wanneer het gedroogd is geeft het een 3d effect. Erg leuk om gebruiken. Je kan er na wat oefenen hele mooie dingen mee maken, bloemen, figuren, decoraties en achtergronden.

Glas Applique: met deze vorm komt er geen koperfolie of lood aan te pas. Je kan een raam, of een werkstuk maken met overgebleven stukjes glas. Deze snij je in een bepaald patroon, dat je wilt hebben. Vervolgens ga je het erop plakken met lijm.

Glaslijm: De naden vul je met een voegmiddel.

Zandstralen: met zandstralen verwijder je of schuur je een deel van het glasoppervlak. Waarbij je kleur weghaalt en zo een figuur op het glasoppervlak aanbrengt. Het ziet er dan ge-etst uit, en heeft een transparante doorzichtige uitstraling.