Glas graveren

 

voorbeelden inspiratie en ideeën glasgraveren;https://nl.pinterest.com/moste117/glasgraveren/

 

Glas graveren is een oude techniek om het glas te versieren.

Het graveren van het glas doe je met een stiftje van metaal met op de punt een dun laagje diamantgruis.Je kunt deze stiften op diverse manieren gebruiken De bewerking van glasoppervlakken met behulp van slijpmiddelen is een van de oudste methoden om glas te versieren.Bij opgravingen werden stukken glas van vóór 1500 voor Christus gevonden. Vroeger bestond het graveergereedschap uit een spindelblok met een horizontale as. Het blok werd op de werktafel bevestigd. Op de as werden de verschillende hulpstukken aangebracht. Het wiel werd, net als bij een spinnewiel, met de voet aangedreven.

In de 18de eeuw ontstond in Nederland de techniek van het stippen.De kunstenaar sloeg met een in een hamervormig instrument gevatte diamant zachte of harde stippen in het glas,dicht of minder dicht bijeen. In de huidige tijd wordt het glasstippen met een elektrisch machientje gedaan. Er zijn verschillende manieren om het glas te bewerken, waarvan we een paar termen proberen uit te leggen.

In principe bestaat het hele graveren uit 2 methodes.

Het stippen, dus veel puntjes naast elkaar zetten en uit het trekken van lijnen. Door de stippen dichter of verder van elkaar te zetten kun je licht en schaduw maken.

Gronden: Dit is met lichte druk, met een diamantstift, een vlak met dicht naast elkaar liggende lijnen opvullen. Over deze achtergrond word opnieuw gegraveerd nu met iets meer druk. Dit doe je net zo vaak tot je het gewenste effect hebt bereikt. Hoe dichter je de lijnen naast elkaar trekt hoe lichter je vlak wordt. Op deze wijze worden grote vlakken bewerkt en ook de stukken die als achtergrond dienen.

Trekken: Hiermee wordt de tekening op glas gezet met 1 lijn. De dikte van je graveerstift bepaald de dikte van je lijn.

Arceren: Is reliëf maken.