Tiffany komt van de beroemde Amerikaan L.C. Tiffany. ( 1848/1933) Hij ontwikkelde de koperfolie, waarmee hij glas aan elkaar kon solderen. Zo onstonden de wereldberoemde Tiffanylampen. Die over de hele wereld zeer waardevol zijn. Bij het gebruik van koperfolie kan je veel fijner werken dan met glas in lood. Hierdoor heb je enorm veel mogelijkheden, je kan lampen maken, maar ook, raamhangers, kaarzenstandaards, ramen, vazen, eigenlijk van alles.Een mooi plaatje omzetten in een mooi ontwerp naar eigen keus. Dat is dan ook meteen de uitdaging ervan.

Uitleg benodigdheden: koperfolie, tin en patineer 

Koperfolie is een koperen band, in verschillende breedtes, met een zelfklevende laag. Wanneer je een stukje glas hebt gesneden en geslepen, ga je het wikkelen in koperfolie. Daarna ga je stukjes aan elkaar solderen, met tin. Waar je op moet letten is dat de koperfolie mooi om het glas zit. Welke maat je gebruikt heeft te maken met de dikte van je glas. Er zijn verschillende maten verkrijgbaar. 3/16 = 4,5 mm / 13/64= 4,5 mm 7/32= 5,5mm 1/4= 6,5 mm 5/16 = 8 mm 3/18=10 mm Standaardmaat is 7/32Wanneer je werkt met veel doorzichtig glas is het handig om koperfolie te gebruiken met een zwarte achterkant. Dit geeft een mooier resultaat. Je ziet dan niet de koperen achterkant door je glas. Om je werk te verstevigen kan je ook nog speciale verstevigingsfolie gebruiken.

Tin is om het glas aan elkaar te solderen. Omdat de tin niet aan het glas hecht, moet je alle glasstukjes omwikkelen met de koperfolie. De meest gebruikte soldeertin, heeft een samenstelling van 50/50 ( 50 procent tin 50 procent lood .Voor de gevorderde tiffany kunstenaar is er ook soldeertin verkrijgbaar met een samenstelling van 60/40 ( deze vloeit sneller)

Patineer; Om het werkstuk af te maken, kan je het tin patineren. Patina is een vloeistof die oxideert, om het tin te conserveren. Patina is verkrijgbaar in de kleuren zwart en koper. Wanneer je hiermee aan de slag gaat is het raadzaam om huishoudhandschoenen aan te trekken.

voorbeelden en inspiratie klik op deze link; https://nl.pinterest.com/moste117/tiffany-glas-kunst/