Hartelijk welkom bij Jessica's GlassArt

Glastechnieken

 

Fusen
Glasfusing is een techniek waarbij glas van dezelfde of verschillende kleuren samengevoegd worden door ze te versmelten. De verhitting vindt plaats in een speciale glasoven. Twee of meer stukken gekleurd glas worden op elkaar gelegd of overlappen elkaar en worden verhit tot temperaturen variërend van 600°C tot 820°C. Er kan zowel in het platte vlak als drie-dimensionaal mee gewerkt worden. Bij een ruimtelijke toepassing dient een mal in de oven gelegd te worden, waaroverheen de (gekleurde) glaslagen worden gelegd; deze zullen al smeltend de vorm van de mal overnemen. Dit noemt men “slumpen”. In de regel wordt er eerst in het platte vlak gewerkt en daarna pas ruimtelijk (slumpen).

Lampworking; kralen branden/ beadmaking
Aan de brander worden staafjes glas gesmolten en vervormd tot bijv. kralen of pegels. Het glas smelt in de vlam en wordt, al dan niet, om een mandrel ( roestvrijstalen staaf) gewikkeld. Dan wordt het glas in afkoelgranulaat of oven gelegd, om ze langzaam te laten afkoelen, om te voorkomen dat ze barsten. Bij een temperatuur van rond de 1000 °C laat het glas zich gemakkelijk vervormen en is het zelfs mogelijk glazen bloemen en vlinders te maken. Naast de “gewone” mandrel heb je ook de blaasmandrel. Hiermee kun je dus glasblazen en zo holle objecten maken.

Glas in lood
Glas in lood is de benaming voor een vensterraam bestaande uit stukken glas gevat in loodlijsten. In een eenvoudige uitvoering vormen de loodlijsten een rechthoekig raamwerk waarin stukken blank vensterglas gevat zijn. Glas in lood werd destijds gemaakt omdat een raam uit een stuk niet te maken viel. Glas in lood leent zich echter uitstekend voor kunstzinnige uitvoeringen, met kleurrijke voorstellingen. De techniek van glas in lood is al zeer oud. Stukken gekleurd of gebrandschilderd glas worden naar het patroon van de gewenste voorstelling gesneden en gevat in H-vormige loodlijsten, die op de punten waar zij elkaar kruisen aan elkaar worden gesoldeerd. Om het raam waterdicht te maken wordt tussen de loodlijst en het glas een kit aangebracht.

Tifffany; De techniek De tiffanytechniek is afgeleid van de glas-in-loodtechniek. Bij de tiffany-glastechniek worden kleine stukjes glas omwikkeld met koperfolie. Daarna worden de glasdelen als een puzzel in elkaar gelegd. De losse delen worden met tin aan elkaar gesoldeerd. Bij grote oppervlakten wordt ook verstevigingsband in het raam verwerkt. Oorsprong; De tiffany-glastechniek heeft zijn naam te danken aan de uitvinder. Louis Comfort Tiffany (New York, 1848-1933) was een Amerikaanse glaskunstenaar en ontwerper. Hij is vooral bekend vanwege zijn gebrandschilderd glas en zijn lampen in art-nouveau- en art-decostijl. De meeste van deze lampenkappen staan in musea. Sommigen kunnen wel 150.000 euro waard zijn! Wat kan je maken met tiffany; lampen, vazen, ramen, raamhangers, spiegels eigenlijk heel veel.

Mozaiek; Bijna elke ondergrond kan geschikt gemaakt worden voor mozaïek. Hout wordt vaak als ondergrond gebruikt, maar MDF is ook heel goed bruikbaar. Voor werkstukken die je buiten wilt plaatsen kun je dit beter niet gebruiken, omdat het kromtrekt als het nat wordt .De materialen die je bij mozaïek kunt gebruiken zijn zeer divers; wand- of vloertegels, reliëf-, rand- en lambriseertegel, scherven van servies, glas of spiegel etc. Ook op glas is het mogelijk een mozaïek te maken; gebruik hierbij w'el speciale glaslijm om de stukjes tegel op hun plek te lijmen. Wanneer je wilt gaan werken op een metalen ondergrond, zorg er dan voor dat je van te voren het oppervlak ruw maakt met bijvoorbeeld staalwol.

HOTPOT techniek; De HotPot is een klein potje dat in de magnetron geplaatst wordt en waarmee je glas kunt smelten (het zogeheten “fusen”). Zo fuse (versmelt) je op een eenvoudige, veilige en vooral goedkope manier de mooiste colliers, oorbellen en andere sieraden in elkaar! Glasfusing is nu voor iedereen bereikbaar. Je hoeft geen grote, dure glasoven aan te schaffen, met de HotPot, HotPot gereedschappen en materialen en een magnetron kan iedereen het! HotPot glasfusing is leuk en betaalbaar. 

Eigen ontwerpen zelf maken; Het is mogelijk om in ons atelier een ontwerp zelf te maken onder begeleiding. Omdat dit langer duurt dan normaal werken we hier met een knipkaart. Ga de uitdaging aan en maak zelf uw raam of uw uitvoering in glas. voor meer informatie; info@glassartatelier.nl 

Uw huis of uw bedrijf in glas; dit kan in glas in lood uitvoering, in tiffany uitvoering, of in gefusde ( glasversmelten) uitvoering.vraag naar inlichtingen en kosten; info@glassartatelier.nl


of bellen; 06 4072 2448