Hartelijk welkom bij Jessica's GlassArt

Glaskralen branden

Glaskralen branden (ook wel lampworking of beadmaking genoemd) Met een professionele propaan/zuurstofbrander worden glasstaven d.m.v. een zeer hoge temperatuur omgesmolten zodat het verwerkt kan worden naar een kraal. D.m.v. dunnere staven kunnen versieringen woren aangebracht. De mogelijkheden zijn eindeloos.Er zijn verschillende soorten glas de je kunt gebruiken voor het branden van glaskralen, zie hieronder voor uitleg, 

Borosilicaatglas Dit glas heeft een COE van 33 Dit glas valt onder de categorie ‘hard glas’. Dit betekent niet dat het niet kapot kan (dat kan wel) maar dat het veel meer hitte nodig heeft om te smelten in vergelijking met ‘zacht glas’. Je kunt dit dus ook niet gebruiken als je alleen een propaan brander tot je beschikking hebt. Je krijgt het eenvoudigweg niet gesmolten. De lage COE betekent dat het glas weinig uitzet bij verhitting en daardoor ook weinig krimpt bij afkoeling. Dit maakt het glas uitermate geschikt voor keukenmateriaal en ook in laboratoria zijn bijna alle instrumenten van boro glas gemaakt. Door deze eigenschap werkt het glas ook prettig in de (hete) vlam want het zal niet zo gauw breken en is dus veel vergevingsgezinder dan het zachte glas (met een COE van 104). 

Bullseye Dit glas heeft een COE van 90. De fabrikant levert een constante kleur (de ene batch is gelijk aan de volgende en de vorige batch) en 1 glasstaaf is altijd 4 tot 6 mm dik (25 gram). Het is wel wat taaier glas, dus als je werkt met enkel een propaanbrander, dus zonder toegevoegde zuurstof, zal het allemaal wat langer duren. Maar het is wel goed mogelijk. De glasstaven zijn iets meer dan 40 cm lang en afhankelijk van de verpakking om het te verzenden, zal het glas per hele staaf of per 2 halve staven geleverd worden. Bullseye heeft ook eigen dichroic glas. Dit is een staafje van 3 mm breed en van erg mooie kwaliteit.

CIM Dit glas heeft een COE van 104C I M staat voor Creation IMessy, een Amerikaans merk dat zijn glas in China laat maken.De glasstaven worden aangeleverd in bundeltjes en de staven zijn hier 30 cm.De dikte wisselt enorm. Deze wisselen namelijk enorm. De kleur Hades van CIM (zwart) blijft erg mooi zwart van kleur in tegenstelling tot Moretti zwart wat donker paars blijkt te zijn.

Double Helix Dit glas heeft een COE van 104.Maar let op: om het te encasen met transparant zal je erg voorzichtig moeten zijn met het merk clear dat je wilt gebruiken, het geeft heel vaak breuken. De één gebruikt het liefst Lauscha clear terwijl een ander geen problemen heeft met het Morreti clear. Dit glas is wel erg mooi. Het is zilverglas en is stevig geprijsd. Maak van dit glas niet één massieve kraal maar gebruik het als decoratie. Kijk op de website www.doublehelixglassworks.com om wat adviezen te krijgen over de manier van bewerken en de combinatie van kleuren.

Kugler Dit glas heeft een COE van 104.Na de samenwerking met Arrow Springs zijn zij met een hele nieuwe glas lijn op de markt gekomen waar de kleuren erg veel weg hebben van het (vroegere) ASK 

Lauscha Dit glas heeft een COE van 104. De fabriek die dit glas maakt staat in het dorp Lauscha in Duitsland. Dit glas is bekend omdat het wat taaier is dan het Moretti glas en daardoor minder snel verbrand of kookt.

Deze eigenschap maakt met name de transparant Clear uitermate geschikt voor het encasen van je kraal. Het is een slagje duurder dan het Moretti transparant, maar het resultaat is erg mooi.

Moretti Effetre Dit glas heeft een COE van 104 Vaak wordt dit glas Murano glas genoemd. Dit is niet juist. Het wordt in Murano gemaakt maar het heet Moretti. Al voor de Tweede Wereldoorlog was de Effetre fabriek op Murano al bekend om zijn Moretti glas. Het glas met de vele mooie kleuren.De laatste jaren worden er door de enorme vraag naar glas ook steeds een paar nieuwe kleuren gelanceerd. Op dit moment zijn de Cool Colours nieuw.

Effetre glas kent verschillende groepen. Transparant, daar valt transparant clear onder en alle transparante kleuren, dat spreekt voor zich. De Pastels of ook wel de dekkende kleuren en hier geldt ook weer dat dit vanzelf sprekend alle dekkende kleuren zijn.
Dan kennen we nog de Specials. Hier vallen de kleuren geel, oranje, rood en bruin onder. Ook Goud Roze (Rubino Oro) valt in deze groep. De naam doet iets speciaals verwachten, maar daar moet ik je teleurstellen. Het enige speciale eraan is dat de Italianen niet in staat zijn (in tegenstelling tot Amerikanen, Duitsers en Chinezen) om twee keer exact dezelfde kleur uit te leveren. Wat nu donker geel is en er ook uit ziet als donker geel, heet volgende maand ook nog donker geel maar ziet er uit als oranje. Hier moet je gewoon een beetje rekening mee houden.
Verder nog de filigrano’s. Dat zijn kleuren dekkend glas omwikkeld met een transparante laag. Leuke effecten zonder veel werk, heerlijk dus. 

Reichenbach 92 Dit glas heeft een COE van 92. Het is dus alleen compatible met het 104 glas als je de 5% regel in acht neemt. Dit glas is gemaakt in Duitsland in het dorpje Reichenbach. Het is gemaakt voor de glasblaastechniek. Om daarvoor geschikt te zijn, zijn de transparante kleuren heel erg intens zodat als je het blaast je niet een hele fletse kleur overhoudt. Voor het kralen maken zijn de transparante kleuren bijzonder geschikt als je het over wit verwerkt. Verder zijn de dekkende kleuren erg goed te gebruiken.Vooral de iris kleuren geven mooie resultaten als je het glas reduceert. Kleur nummer 108, iris oranje, is ook wel bekend als Raku. Deze naam is door Amerikanen bedacht en als je deze naam noemt in de Reichenbach fabriek moet je even uitlegen dat het om Iris oranje nummer 108 gaat. Als je dit glas op de juiste manier verwerkt komen er de mooiste kleuren uit tevoorschijn. Al het Reichenbach frit heeft een COE van 92. Daarom kan het makkelijk zijn om, als je veel met frit wilt gaan werken, ook met het glas van Reichenbach 92 de kralen te maken.

Reichenbach 104 Dit glas heeft een COE van 104.Deze kleuren zijn speciaal gemaakt om er kralen mee te maken. Zoals je ook kan zien zijn de transparante kleuren erg mooi en goed te verwerken.Als je gewend bent om veel met Raku te werken, kies dan in de lijn van Reichenbach 104 niet voor de Iris Oranje, maar voor Magic nummer 6210. Deze kleur reageert feller dan Iris oranje in deze glas lijn.De iris kleuren vind ik zelf mooier dan die van de 92 lijn omdat de oorspronkelijke kleur er beter in bewaard blijft.

Tsjechisch (Jablonex)Dit glas heeft een COE van 104.Elk glasmerk wat zegt een COE heeft van 104 te hebben, heeft in werkelijkheid een COE die ergens tussen de 100 en 109 zal liggen. Gebruik je toevallig een kleur met een werkelijke COE van 100 samen met een kleur die een COE heeft van 109, zal de kraal incompatibility breuken gaan vertonen.Bij het Tsjechisch glas is dat het meest van alle glassoorten een probleem. Daarom kun je als stelregel hanteren dat alle Tsjechische kleuren niet encased kunnen worden. Niet met Moretti clear, niet met Lauscha clear en zelfs niet met Tsjechisch clear. Deze regel is niet helemaal waar, maar het werkt wel erg veilig als je ‘m hanteert en bespaart je een boel teleurstellingen. De kwaliteit van dit glas laat nog wel eens te wensen over. Vaak komt er een luchtbel in het glas wat daardoor erg vervelend te verwerken is. Vooral de lichte kleuren zijn erg schokkerig. Daar bedoel ik mee dat als je het in de vlam houdt er nog wel eens een stukje glas af springt. Heel voorzichtig bewerken dus (dit is de reden dat ik geen Tsjechisch wit verkoop). Maar in dit geval werkt de prijs mee: relatief goedkoop glas. Bijna elke kleur van dit glas wordt in staven van 70 cm geleverd. Bestel je 2x een staaf van 33 cm krijg je dus een iets langere staaf glas. En nog even een leuke tip: Maak een kraal van Tsjechisch Ivoor. Zet daar een paar stippen op (of een klein beetje frit) met Reichenbach 92 iris bruin. Smelt het heel goed in zodat het bruin een beetje zal geen “zwemmen”. Haal het uit de vlam en kijk wat er gebeurt (wel blijven draaien hoor).Je zult bij je bestelling nooit een glasstaaf tegen komen korter dan 15 centimeter.

 

 

 

 

Om alvast enthousiast te worden hier een paar filmpjes van Internet.

kraal branden; http://youtu.be/z3Xgr4fHs9Y

glazen kraal groot; http://youtu.be/Foo5zsZ0nSY

kralen branden voor beginners; http://youtu.be/gHXLfD-Zl6M#mce_temp_url#

wijnfles stopper; http://youtu.be/UsmpIWiXlVo

hanger maken; http://youtu.be/I5qKzIXDlhI

paperweight; http://youtu.be/FvxrpXP3D8g

tutorials-lessen in kralen maken; http://tutorials.kralalien.nl/