Hartelijk welkom bij Jessica's GlassArt

Dichroic

 

DichroicBij het maken van sieraden van glas is dichroic materiaal enorm leuk, je kunt er een hoog “bling-bling” gehalte mee aan je werk toevoegen. Maar wat is het eigenlijk? Het is begonnen met dichroïsch glas. Glasproducenten voorzien het glas van een minuscuul laagje van edelmetalen, dat onder zeer speciale omstandigheden wordt opgedampt en vastgezet. Dit proces is vrij omslachtig en de materialen duur, dus dichroïsch glas is per definitie vrij duur. In de volksmond heeft dichroïsch glas de naam “dichro” gekregen.  Dichro slides en dichro snippers (frit) zijn ook dunne laagjes edelmetalen, alleen zitten ze niet op glas maar op een folie. Het is dus geen glas, maar alleen de kleine hoeveelheid edelmetaal wat op folie is gezet en wat je perfect op of tussen glas kunt gebruiken. De basis van dit glas is meestal zwart en soms kleurloos. Het werkt feitelijk hetzelfde als gewoon fusingglas wat je in de HotPot gebruikt. Laten we eens een eenvoudig voorbeeld nemen. Maak een basis van 2 plaatjes zwart glas. Daarbovenop leg je stukjes dichro glas. Smelt het geheel goed in de HotPot en klaar is kees, een prachtig stuk met veel felle kleuren!  

Werkstuk met Dishroic Slides Als je bepaald hebt welke vorm je werk moet krijgen, snijd je het glas op maat. Voor een full-fuse gebruik je altijd 6 mm dikte, voor een tack-fuse mag het desgewenst ook dunner zijn. Wij gaan in ons voorbeeld uit van een full-fuse dus 2 laagjes van 3 mm dik glas. We leggen de stukjes glas op elkaar met een klein beetje lijm ertussen en laten het drogen. De dichro slides worden straks op het bovenste laagje glas gelegd. We knippen een stukje dichro-slide in de vormpjes die we willen gebruiken, en die stukjes leggen we in een bakje water. Daardoor weekt het onderliggende papier van het eigenlijke dichro-laagje los. Na ongeveer 1 minuut neem je een stukje voorzichtig met duim en wijsvinger uit het water. Schuif nu je duim en wijsvinger van elkaar, zo worden het papier en de dichro van elkaar gescheiden. Het dichro materiaal is nu erg kwetsbaar dus leg het heel voorzichtig op het glasstukje. Zolang het nog vochtig is, kun je het nog verschuiven dus het hoeft niet meteen op de juiste positie terecht te komen. Druk eventueel met je vingers vocht en luchtbellen onder de dichro weg en laat het drogen. Daarna kan het glas gewoon in de HotPot worden gestookt.  

Werkstukje met Dichroic Frit (snippers) De snippertjes dichro zijn bijna hetzelfde materiaal als de slides. Het verschil is dat ze niet worden losgeweekt in water maar direct klaar voor gebruik zijn. Ze worden alleen tussen glas gebruikt, omdat ze anders nergens aan vast kunnen smelten. Logisch dat het bovenste glasstukje dan meestal transparant, kleurloos is, zodat het dichro-materiaal goed zichtbaar blijft. Het werkt supereenvoudig: Snijd 2 stukjes glas in een gewenste vorm. Leg de dichro snippers tussen de 2 glasplaatjes, met aan de buitenrandjes een klein beetje lijm om het geheel bij elkaar te houden. Stook het werkstukje in de HotPot. Hot-tip: Dichro slides en snippers mogen niet al te hoog worden gestookt, want dan verbrand het materiaal en krijg je witte of grijze as-resten in plaats van mooie kleuren. Wees dus voorzichtig met de stooktijden. Als je een wat groter werkstuk maakt, stook dan liever in 2 fasen zodat het werkstukje nooit te heet wordt en de dichro verbrandt.