Hartelijk welkom bij Jessica's GlassArt

Extra aanvulling gebruiksaanwijzing hotpot


Aanvulling gebruiksaanwijzing hotpot  Bij de beschrijving van de leverancier leveren wij een aanvulling op de bestaande gebruiksaanwijzing. Dit omdat we na een aantal jaren gebruik van de hotpot een hoop ervaring hebben opgedaan die ervoor zorgt dat u meer inzicht krijgt in het fusen met de magnetron en de levensduur van het potje verlengt.  

Gebruik magnetron en hotpot

     Stap 1: Wij starten op 200 watt en laten dan de tijd staan voor 2 minuten

     Stap 2: verhogen naar 250 watt 2 minuten laten staan.

     Stap 3: verhogen naar 300 watt en ook weer 2 minuten wachten. ( u kunt even naar binnen gluren met uw deksel van u af, en handschoenen aan.) 4 sec. Als het papier op de bodem zwart begint te worden, dan wordt de hotpot warm, dit is een goed teken. Is dit niet het geval, geeft niet, gaan we rustig verder.

     Stap 4: verhogen naar 350 watt 4 minuten laten staan. Even kijken binnen om te weten wat er gebeurt. Wordt het potje al warm? Ja prima, zo niet dat hangt ook een beetje per magnetron af of deze nu al warm wordt. Of het potje warm wordt kunt u voelen om met uw hand boven het kijkgaatje te voelen of er warmte door straalt.

     Stap 5: verhogen naar 400 watt 4 minuten laten staan. Weer even kijken, deksel van u af. En handschoenen aan. ( even kijken mag) 4 sec. Als het goed is moet het potje en het glas gaan gloeien. Papier is zwart of wordt al een beetje wit. ( dat moet ook.) de lichte odeur die vrij komt hoort, is niet erg.

     Stap 6: verhogen naar 450 watt en laten deze 4 minuten staan, weer even kijken, is dit het resultaat wat we al willen of nog niet. ( weer even kijken)

     Stap 7: verhogen naar 500 watt, hier moet het potje rood gaan gloeien aan de binnenkant en het glas gaan smelten. Indien dit niet het geval is, dan heeft uw magnetron meer wattage nodig om tot het gewenst effect te komen. Laat de temp 4 minuten staan en gluur weer even in het potje. Het potje is heet als het rood gloeiend is en uw papier weer wit is geworden.

     Stap 8: u gaat naar 550 watt/ 600 watt; hier is het glas gesmolten en uw hanger, oorbel, manchetknoop is zover klaar. 

Laat het sieraad in de hotpot afkoelen, of in een thermische deken. U kunt de hanger pas eruit halen als deze handwarm is. Eerder niet, dan loopt u het risico dat deze stuk springt. Is het gewenste effect nog niet bereikt dan kunt u weer met 50 watt steeds de stappen verhogen, en de tijd met een paar minuten. Maar niet hoger dan 700 watt.   Waarom doen wij het zoU kunt dan goed het proces volgen van uw eigen magnetron, wanneer deze warm wordt, dit verschilt namelijk enorm per magnetron. Ook kunt u het proces stoppen indien u alleen een sieraad wilt in tack fuse,( glas is gehecht aan elkaar maar nog niet totaal gesmolten.) Anders kunt u ervoor kiezen om door te gaan tot full fuse. (helemaal versmolten). Dit hangt af van wat u wilt maken en wat mooi is. U leert zo inzicht te krijgen in het gebruik van de hotpot en de mogelijkheden hiervan. Tevens is het een goede controle om te zien of er wat afgevallen is tijdens het proces, of kapot is gegaan. Niet onbelangrijk; het potje gaat op deze manierlanger mee, omdat u precies ziet wat er gebeurt tijdens het stoken.

Te snel opstoken is gevaarlijk omdat u het risico loopt dat het glas uit elkaar klapt en dan tegen de bovenkant en zijkanten aan smelt met alle gevolgen van dien.